In het voorjaar van 2022 bezocht ik het Nationaal Archief in Den Haag in een zoektocht naar de historie van onze vereniging (en het bleef niet bij dat ene bezoek).

Om binnen te komen in het nationaal archief moest ik eerst een pas aanvragen voorzien van een pasfoto. En dat om uberhaupt binnen te komen. Tas, schrijfgerei en dat soort zaken mogen niet mee naar binnen en kun je (moet je) in een locker plaatsen. Bij vertrek moet ik mijn iPad opendoen om te laten zien dat ik niets heb meegenomen. Binnen liggen potloden voor het maken van aantekeningen, en als iemand een antiek boek wil inzien, dan krijg je dat op een kussen ter inzage.

Ik meldde mij aan bij de balie en de archivaris gaf mij een aantal dozen van jaargangen die ik had uitgekozen. Het is indertijd een goede keuze geweest van het toenmalige bestuur om ons archief in Den Haag onder te brengen. We hebben een nummer waaronder onze zaken liggen opgeslagen.

Naar ik meen heeft onze gewaardeerde senior-collega en tevens erelid Ger van Vliet hiervoor zorg gedragen. Compliment daarvoor!

Al zoekend kom ik bij de handgeschreven notulen (zie foto) met daarop duidelijk vermald dat we op maandag 21 april 1924 zijn opgericht in Amsterdam.

De in Amsterdam aanwezige keurmeesters kwamen uit Rotterdam, Leeuwarden, Enschede en uiteraard Amsterdam. Samen stelden zij uit de groep een bestuur samen. En reeds de volgende week was de eerste echte bestuursvergadering (28 april 1924), dus een week na de oprichting.

PS. Bij het terugzoeken van de datum kwam ik erachter dat 21 april 1924 tweede Paasdag was!

De vastleggingen/notulen van de eerste periode die nog in het archief zijn, zijn met de hand geschreven in een schriftje en al bijna 100 jaar oud en zijn daarom niet gemakkelijk te lezen.

Verder komt in diverse aantekeningen in de dozen en mappen meerdere keren voorbij dat onze toenmalige collega’s met de oprichting van Het College (ook toen al) tegen de stroom in moesten roeien. Met name onder de directeuren van de regionale Keuringsdiensten waren er een aantal die er niet voor waren en zelfs wat tegen werkten. Een collega die eerst bij de Keuringsdienst van Waren in Eindhoven werkte en later in Den Bosch laat optekenen dat als hij alles had geweten, hij in Eindhoven was gebleven. Zijn spijt komt voort uit de negatieve houding van de directeur ten opzichte van Het College in Den Bosch. Zijn directeur in Eindhoven was veel positiever.

Ook was mooi om te lezen dat er al vroeg aan vermeerdering van de nodige vakkennis wordt gedaan. Men heeft jaarlijkse collegedagen die goed bezocht worden. Als een dag in Maastricht plaats vindt dan wordt er bij collega’s geslapen. Ik kreeg steeds meer waardering voor onze collega's van toen als je het geheel leest en aan elkaar koppelt.

Zelfs aankopen tbv het bestuur zoals pen en een schrift worden in de stukken vermeld. Het was natuurlijk een financieel krappe tijd en dat in acht genomen was men toch erg actief.

Ik heb eens de adressen van de eerste bestuursleden nog eens nagelopen en gekeken waar men woonde. Het waren bescheiden woningen in vergelijking met waar een inspecteur nu woont.  Als ik de oprichtingsgeschiedenis lees ontstaat er bij mij een grote waardering voor de collega’s voor wat ze in een vroeg stadium al voor elkaar kregen. En gelukkig dat zij dit ook op papier zette en bewaarden.

En nu in 2024 bestaan we 100 jaar!!

Jan Hulshof

Volgende keer: de beginjaren van Het College