EWFC staat voor "European Working community for Foodsafety and Consumer-protection"

Het is het Europees samenwerkingsverband van diverse nationale verenigingen van controleurs/inspecteurs van levensmiddelen (veterinair en niet-veterinair) en niet levensmiddelen. Voorts zijn van enkele landen chemisch en microbiologisch analisten aangesloten.

Voor Nederland is Het College vertegenwoordiger bij EWFC, en was van 2011 t/m 2013 voorzitter.


 

Het College is ook lid van de "International Federation of Environmental Health"

IFEH is een wereldwijd samenwerkingsverband van nationale verbanden van controleurs en inspecteurs, werkzaam in de controle van milieu, voedselveiligheid, huisvesting, drink- en zwemwater, stedelijke ontwikkeling en arbo, onder andere door het organiseren van een tweejaarlijks wereld congres ergens in een van de lidstaten. 

In juli 2014 is het 13e wereld congres georganiseerd door de collega's van de NEHA in Las Vegas in Nevada (USA), een verslag hiervan vindt u op de website van IFEH

Met de verklaring van Bali is op 26 september 2011 in Denpasar op het Indonesisch eiland Bali de World Environmental Health Day uitgeroepen. Vanaf nu zal die dag elk jaar in het teken staan van het werk van de inspecteurs en controleurs werkzaam op het gebied van voedselveiligheid, non-food veiligheid, veilig drinkwater en milieuzorg, gezondheidszorg, bestrijding van plagen, huisvesting etc. Dat dit weerklank heeft gevonden in de wereld blijkt wel uit het feit dat zelfs de WHO de dag op haar agenda heeft gezet.
 
Ook op Bali heeft IFEH een nieuwe categorie leden toegevoegd aan haar toch al groeiende aantal, namelijk die van studenten die een opleiding volgen in de studierichting Environmental Health. De eerste universiteit die zich heeft aangesloten is de Udayana universiteit in Denpasar op Bali, maar inmiddels hebben vele het voorbeeld gevolgd, en in 2015 zal in Coimbra in Portugal het eerste world student congres worden gehouden.
 
De ceremonie op Bali werd opgeluisterd door studenten die een “Environmental Health song” zongen en een optreden van traditionele Balinese dansers (eveneens van de universiteit) en het oplezen van de proclamatie.
 
Kijk hier op Youtube naar de Environmental Health song
 
{youtube}6BGUd9njId0{/youtube}

Doel van beide verbanden is het verbreden van kennis op de vakgebieden, een platform creëren voor de leden naar nationaal en internationaal beleid en samenwerking tussen landen en organisaties bevorderen. Het College streeft ook die doelen na en is daarom een actief lid van beide organisaties.