'Mineraalwater bevat weinig mineralen'

waterMineraalwater is helemaal niet zo rijk aan mineralen. In veel gevallen bevat het fleswater zelfs minder mineralen dan gewoon kraanwater. Dat blijkt uit onderzoek van de Stiftung Warentest in Duitsland. Bronwater fabrikant Spa bestrijdt echter dat je net zo goed kraanwater kunt drinken.

Er werden in Duitsland 29 merken mineraalwater (zonder koolzuur) getest. Twee derde bevat 'weinig tot zeer weinig' minerale stoffen. Er zit te weinig calcium in om iets te betekenen voor de botten en te weinig magnesium om positieve effecten te hebben voor de spieren, meldt de Volkskrant.
Spadel, producent van Spa, vindt het niet belangrijk of er veel of weinig mineralen inzitten. "Het gaat erom dat het mineraalwater een natuurzuiverheid heeft", zegt commercieel directeur Jean-Benoit Schramms, "en dus niet met chemische middelen is behandeld. Dat is anders dan leidingwater."

Erger is, zo meldt het onderzoek, dat bij 12 merken, waaronder Evian, kiemen werden aangetroffen, die maken dat het water voor baby's, ouderen en doodzieke mensen eerst gekookt zou moeten worden. Ook bevatten 6 waters acetylaldehyde, die uit de kunststofwand van de plastic fles in het water gemigreerd is.

Dit jaar zijn onder meer de merken Apollinaris, Gerolsteiner, San Pellegrino, Volvic en Evian onderzocht, maar ook huismerken als Quellbrunn (van Aldi Nord), Aqua Culinaris (Aldi Süd), Saskia (Lidl), ja! (Rewe), K Classic (Kaufland) en Gut&Günstig (Edeka).
Vorig jaar waren al 30 mineraalwaters met veel koolzuur onder de loep genomen en 9 waters uit de test van 2008 waren nu geactualiseerd, zodat de Stiftung Warentest nu testresultaten van 68 waters heeft.
http://www.test.de/Stille-Mineralwaesser-Mineralstoffe-Mangelware-4406027-4406029/ (in Duits)

bron: Stiftung Warentest/Volkskrant