Voedingscentrum waarschuwt: beperk cafeïne gebruik bij kinderen

caffeineinsideHet Voedingscentrum waarschuwt ouders en verzorgers voor een toename van levensmiddelen waaraan cafeïne is toegevoegd. Energydrinks, waters, cola en snoep met extra cafeïne moeten bij kinderen onder de dertien worden weggehouden, vindt de organisatie.

Het Voedingscentrum signaleert dat er steeds meer producten op de markt komen waaraan (extra) cafeïne is toegevoegd. Zo werd afgelopen maand Pepsi Kick geïntroduceerd, een cola waarin een dubbele dosis cafeïne zit. Een ander voorbeeld zijn nieuwe snoepjes van het merk Napoleon met de naam Energy. Op de verpakking wordt een hoog cafeïnegehalte vermeld bij meer dan 150 mg/liter.

Hyperactief

Patricia Schutte, directeur van het Voedingscentrum waarschuwt dat dergelijke producten bij kinderen kunnen leiden tot hyperactiviteit. Daarom worden deze producten met 'verborgen cafeïne' ontraden. "Niet iedere consument staat erbij stil in welke producten cafeïne zit. En het staat niet altijd duidelijk op de verpakking. Ongemerkt kan daardoor het lichaam een te hoge dosis cafeïne binnenkrijgen, waardoor effecten als rusteloosheid, slapeloosheid en zelfs hartkloppingen kunnen optreden", aldus het Voedingscentrum op haar site.

Basisschool

Uit een recent onderzoek van het Trimbos instituut is gebleken dat ruim een kwart van de kinderen uit groep acht van de basisschool regelmatig energiedrankjes drinkt. De consumptie neemt nog eens toe tijdens het voortgezet onderwijs.