Nep-biovoedsel uit Italië ook te koop in Nederland

Groot in de Italiaanse pers. Zeven arrestaties in 5 Italiaanse steden, en 2500 ton levensmiddelen is in beslag genomen na een onderzoek naar namaak biologisch voedsel dat ook in Nederland en andere Europese landen zou zijn verkocht.

Tijdens de politie operatie “gelaarsde kat” werd een bende, die al sinds 2007 opereert en al zo'n 700.000 ton voedsel voor bijna 300 miljoen euro als biologisch in de handel heeft gebracht terwijl het dat niet was, opgerold. De zogenaamde biologische producten werden niet alleen in Italië verkocht, maar zouden ook via winkels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije zijn verkocht.

Bij de arrestanten gaat het om bestuurders van agrarische producenten, zoals Bioecoitalia, Agridea, Sona en Sunny Land, en een medewerker van Suolo e Salute, een overheidsinstantie die certificaten uitgeeft voor biologisch voedsel.

De biologisch voedselsector in Italië heeft een jaaromzet van 3 miljard euro. Italië is het EU-land met het grootste aantal biologische landbouwbedrijven.