Normen residuen bestrijdingsmiddelen moeten beter bekeken worden

"Het is altijd goed om te kijken of de normen voor bestrijdingsmiddelen in etenswaren afdoende zijn" zei de nieuwe Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten in Brussel 6 november naar aanleiding van het bericht van de NVWA dat aardbeien zes keer meer spuitresiduen bevat dan ander fruit.

Op aardbeien worden gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen gespoten, meldde de krant Trouw zaterdag. "We moeten nu goed kijken wat dat precies inhoudt", zei Schouten voorafgaand aan haar eerste overleg met haar EU-collega's.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op handhaving van de normen en stelt dat de waardes binnen de normen blijven, aldus de minister.

De NVWA liet zaterdag weten geen risico's te zien en in te grijpen als die er wel zijn. De toezichthouder benadrukte dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn. Minister Schouten verwacht nog wel een discussie over de kwestie. "Altijd kijkt men periodiek weer naar hoe de normen worden vastgesteld en dat zal nu ook ongetwijfeld gebeuren."

De minister zei naast het belang van de boeren ook duurzaamheid, de natuur en het klimaat als leidraad te nemen.