Coimbra Health School te gast in Amsterdam

Donderdag 2 februari waren zij te gast bij Het College.

Geen "saaie" lezing of presentatie dit keer, maar de straat op in Amsterdam. Verzamelen bij het Centraal Station en meteen het vernieuwde station, de haven en de nieuwste atractie, de A’DAM Toren, bekeken. Daarna via de kop van de Zeedijk (langs 't aepjen) naar mini-brouwerij De Prael. Een mini-brouwerij met een mooi verhaal en mooie mensen.Onderweg kon ik nog iets vertellen over de sluisjes die je overal in de grachten ziet. En dan verder langs de dames van lichte zeden. En dan blijkt dat, waar wij tegenwoordig niet meer van opkijken, voor de Portugesen nog steeds zeer bijzonder is! Enig uitleg over hun positie, de controles door de GGD en het feit dat ze meestal gewoon als een eenmanszaak ingeschreven zijn in de Kamer van Koophandel deed veel wenbrauwen fronsen. Verder langs "Ons Lieve Heer op Solder" en de Oude Kerk op de wallen naar coffeeshop De Bulldog. Dat coffeeshops in Amsterdam eigenlijk niet zoveel met koffie te doen hadden wisten ze wel, maar dat het zo openlijk is had men toch niet verwacht. ook dat het allemaal op een gedoogbeleid is gebaseerd, en wettelijk eigenlijk gewoon verboden is, was voor velen moeilijk te bevatten. Je zag de vraagtekens in sommige ogen. 

Verder langs een smartshop, de Stadsbank van Lening, en de prachtige huizen van koffie- en tabakshandelaren naar het voormalig Binnengasthuis/Universiteit van Amsterdam, en dan via de Oudemanhuispoort naar hotel De Doelen op de Kloveniersburgwal. Denk dan aan Rembrandt en De Doelen (klovenier was een onderdeel van wat vroeger de "schutterij" was), en dat betekent dan natuurlijk "de Nachtwacht". Zelfs toeristen die niks met ons te doen hadden bleven even staan bij onze groep toen ik naar 2 leden van de Nachtwacht wees die op het hotel staan. Helaas staan zij daar tegenwoordig zonder hun geweer!

Dan een grote bocht naar links en verder langs "Rusland" (de naam heeft niet met het land te maken!) naar de Waag op de Nieuwmarkt, waar ik kon vertellen over de levensmiddelen die daar vroeger eerst moesten worden beoordeeld (gekeurd) en gewogen door de voorlopers van de tegenwoordige inspecteurs, voordat zij de stad in mochten. En ook toen was er al voedselfraude zoals het toevoegen van kalk in brood om het mooi "wit"brood te laten lijken, specerijen werden gemixed met fijn zand en men deed water in de melk om wat centjes bij te verdienen. Als afsluiter nog een paar mooie stukjes Zeedijk bekijken, zoals de Chinese boeddhistische He Hua tempel, restaurant Nam Kee (van de oesters) waar de pekingeenden en geroosterd spek in de etalage hangen, en nog snel een kijkje in een Chinese supermarkt waar je bijna ales kan kopen wat ook in China te koop is.

De groep was toen wel behoorlijk vermoeid en omdat er nog kadootjes en souveniertjes voor thuis moesten worden gekocht (gelukkig was het koopavond) ging het grootste deel van de groep richting De Bijenkorf of Primark op het Damrak, de rest kwam weer uit bij het begin op het Centraal Station en na een hartelijk afscheid en een mooie fles port rijker was ik ook wel toe aan een uurtje op de bank thuis.