Politiek overtuigd van noodzaak uitbreiding capaciteit NVWA

NVWA LogoDe Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) krijgt meer slagkracht om misstanden in de voedselindustrie eerder aan de kaak te stellen. Dat meldden staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schipper (Volksgezondheid) afgelopen donderdag aan de Tweede Kamer. De NVWA krijgt vooral meer inspecteurs en dierenartsen in dienst, zo maakten de bewindsvrouwen bekend. Het gaat om 160 arbeidsplaatsen, waarvan er honderd vast zijn. Voor de extra mankracht trekt het kabinet jaarlijks 33 euro miljoen euro uit. 

Daarnaast werd donderdag bekendgemaakt dat de toezichthouder een meldpunt heeft ingesteld waar medewerkers van de NVWA en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) misstanden bij de vleeskeuring, al dan niet anoniem, kunnen melden. Zodra er meer incidenten voordoen, zal het kabinet nog extra menskracht beschikbaar stellen voor zogeheten interventieteams. 

Aanleiding voor de uitbreiding zijn de diverse incidenten die er dit jaar met voedsel waren. 

Zo vielen er door besmette zalm slachtoffers en werd er op grote schaal paardenvlees als rundvlees verkocht via een bedrijf uit Oss. Naar dat bedrijf, dat internationaal in het nieuws kwam vanwege het vermeende gesjoemel, loopt momenteel nog steeds een onderzoek.

De NVWA gaat tot slot strenger optreden bij slachthuizen die de regels overtreden, zo kunnen dierenartsen bestuurlijke boetes opleggen en mag de NVWA de keuring stoppen, waardoor het bedrijf de slachtlijn moet stilleggen.

Ook de controle in de horeca zal worden opgevoerd om notoire overtreders hard aan te pakken, waar het gaat om hygiene en omgang met voedsel. 

De consument moet vertrouwen hebben in de NVWA en hun werk, aldus de bewindsvrouwen.