"Voedselrisico door korten NVWA"

risico's door te weinig inspectieVanwege bezuinigingen kan de NVWA niet meer goed toezicht houden op voedselveiligheid en dierenwelzijn. Consumenten lopen daardoor onnodige risico's. Dat zegt de vakbond Abvakabo FNV in reactie op het rapport van de Rekenkamer dat vandaag verscheen.

Daarin concludeert de Rekenkamer dat de fusie van drie diensten tot de NVWA niet de geplande bezuinigingen heeft opgeleverd. Het rapport bevestigt de zorgen die medewerkers van de NVWA daarover hebben geuit bij Abvakabo FNV.

Negatief

Uit recent onderzoek van de vakbond blijkt dat medewerkers van de NVWA overwegend negatief zijn over de gevolgen van de fusie. Tachtig procent van de respondenten geeft aan dat de NVWA, op cruciale onderdelen, te weinig mensen heeft om het werk te doen. De medewerkers zeggen verder te veel tijd kwijt te zijn aan administratie, waardoor er te weinig tijd overblijft voor inspecties.

"Medewerkers lopen tegen de grenzen aan van wat mogelijk is", zegt bestuurder Mieke van Vliet van Abvakabo FNV. "Ze kunnen meldingen en risico's niet aanpakken. Wanneer er een voedselschandaal of uitbraak is, worden veel mensen daarop ingezet. Het andere werk blijft liggen." Van Vliet wil dat de bezuinigingen op de NVWA worden teruggedraaid.

Bron: NOS