uitwisseling met Heidelberg weer groot succes

uitwisseling met Heidelberg weer groot succes

De foto hierboven geeft mooi de sfeer aan waarin ons bezoek aan de Duitse collega's in Kreis Neckar-Rhein in de omgeving van Heidelberg plaatsvond. Gemoedelijk, feestelijk, goed eten en drinken en met een mooie mengelmoes van collega's en interesses.

Van Duitse kant waren collega's gekomen uit de Kreis Düsseldorf, Winterberg (Sauerland), natuurlijk Rhein-Neckar en Heidelberg, maar ook uit Noord-Beieren en zuidelijk Baden-Würtenberg richting Baden-Baden. Vanuit Nederland waren we met een groep van 20 collegeleden afgereisd naar het dorp Neckargemünd, waar we in een gemoedelijk hotelletje waren ondergebracht en dat ook als uitvalsbasis diende. Veel collega’s hadden besloten al op zondag aan te reizen, mede vanwege minder drukke wegen en de aanvangstijd voor het programma op maandagochtend. Dus op de late zondagmiddag konden we al aanschuiven bij een biertje en hapje eten met een grote groep collega’s in het een lokale Gasthaus.

De maandag was geheel gevuld met bezoeken aan 2 bedrijven die naast elkaar op hetzelfde industriepark Eppelheim staan, maar die tevens klant van elkaar zijn.

Het eerste, Wild Werke Eppelheim, die oa aroma’s  en andere smaakstoffen uit vruchtensap en puree’s maakt voor de voedingsindustrie (zuivel, frisdranken en drinks etc.), en na de middag waren we bij de fabriek van SiSi Werke, die daar met name de zakjes Capri-Sonne drinks maakt met sap en aroma’s van de buren en water uit eigen bron. In deze fabriek maakt men ook in eigen beheer de bekende zakjes waarin deze drinks worden verkocht. Beide zeer interessante bedrijven die zeer open waren in hun presentaties, antwoorden op vragen en rondleidingen.

Op de 2e dag, hoe kan het ook anders, bezochten we in de ochtend een bierbrouwerij, deze keer was het brauerei Weldebräu. Een brouwerij met een “twist”.

Kijk zelf maar eens op hun website http://www.welde.de/

In de middag was er tijd om de burcht van Heidelberg met een kort bezoek te vereren, waarna we via diverse trappen de berg weer afdaalden naar de binnenstad van Heidelberg voor de boottocht terug naar onze uitvalsbasis.

De avond werd gevuld met een heerlijk typisch Duits diner, overgoten met een biertje, diverse wijnen en kleine schnapsjes.

Deze avond werd opgeluisterd met de aanwezigheid van de lokale burgemeester en de Kreis directeur Herr Dr. M.Lutz, die uitgebreid uitlegde hoe het ingewikkelde systeem van de Duitse levensmiddelencontrole in elkaar stak. Een openbaring (maar daar zouden onze verandermanagers hun vingers bij aflikken).

De 3e dag was tevens alweer de vertrekdag. Maar niet nadat we een mooie rondleiding kregen op het F1 circuit Hockenheimring. Op deze woensdag was men al hard aan het werk voor het weekend erop wanneer de laatste races voor het Duitse DTM zou worden verreden. Toch konden we nog op mooie plekken rondwandelen zoals op de hoofdtribune, de paddock en het circuit zelf, en bezochten we het sport-museum, en werden vele foto’s voor het thuisfront en de social media gemaakt.

Een etentje bij de lokale Griek was alweer de afsluiting, en na veel afscheidszoenen en uitwisseling van wat gegevens kon iedereen weer op tijd richting Nederland om toch nog op een redelijk tijd thuis te kunnen zijn. Wordt vervolgd (over 2 jaar in NL)

Veel dank aan Riny Denissen en Lieneke Hoonhorst voor hun tijd en energie die ze hebben gestoken in de organisatie. Chapeau!

Geschreven door : Jan Homma