EFSA komt met vereenvoudigde benadering voedselveiligheid voor kleine detailhandel

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) stelt een vereenvoudigde benadering van de voedselveiligheid voor kleine detailhandelszaken, zoals supermarkten, slagers en bakkers voor. De aanpak omvat richtlijnen over hoe de meest relevante biologische, chemische en fysische gevaren in elk stadium van het voedsel productieproces geïdentificeerd moeten worden, de activiteiten of praktijken die gevaren waarschijnlijker maken en passende controlemaatregelen daarop. 

Door een combinatie van bestuurlijke, organisatorische en technische problemen hebben veel kleine food retailers moeite om aan de eisen van de bestaande voedselveiligheid systemen te voldoen. Vooral de toepassing van vaak complexe risicoanalyse en kritische controlepunten in de HACCP-plannen gaat de capaciteit van bedrijven die slechts enkele personeelsleden hebben vaak te boven.
Daarom heeft de EFSA 5 eenvoudig Food Security Monitoring Systems (FSMS) ontwikkeld voor 5 soorten kleine levensmiddelenbedrijven - slagerij, supermarkt, bakker, visboer en ijssalon - die gemakkelijk te begrijpen en uit te voeren zijn.

De nieuwe aanpak omvat stroomschema's om de stadia van de productie, een begeleidende vragenlijst en simpele tabellen om de detailhandel door het voedselveiligheid management proces te leiden.

In deze systematiek zijn winkeliers niet verplicht zijn om gedetailleerde kennis van de specifieke risico's te hebben. Ze hoeven zich er alleen maar bewust van te zijn dat er biologische, chemische en fysische gevaren of allergenen aanwezig kunnen zijn en dat er het achterwege laten van essentiële maatregelen - zoals de juiste gekoelde opslag of scheiding van rauwe van gekookte producten - tot een verminderde voedselveiligheid kan leiden. 

Zie voor meer informatie de site van de EFSA

BRON: EFSA
 

 

Geschreven door : Jan Homma