Rauw deeg of beslag eten is risicovol

oliebollenKent u dat, kinderen die buikklachten krijgen van rauw (ongebakken) beslag of deeg. Dit ligt echter meestal niet aan de hoeveelheden die ze ervan eten, of aan de aanwezige gluten, maar ligt vrijwel zeker aan het feit dat rauw, ongebakken deeg voor koekjes en brood, en beslag voor oliebollen besmet kan zijn met bacteriën. Dit kunnen Salmonella bacteriën zijn, bijvoorbeeld uit mogelijk toegevoegde eieren, maar het kan ook de agressieve Escherichia.coli (VTEC) bacterie zijn. Deze ziekmaker komt nog wel eens voor in bakmeel.

In Duitsland is de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar bakmeel in de winkels en daaruit kwam naar voren dat van de bemonsterde 17 verpakkingen, er 5 positief waren op de aanwezigheid van verotoxine producerende Escherichia coli (VTEC). Deze bacterie geeft een ziektebeeld wat lijkt op dat van Salmonella besmettingen. Op grond van het aantal monsters is er niet statistisch iets te zeggen over de resultaten, maar er lijkt toch een serieus probleem te zijn, die gevolgen van het eten van rauw deeg zeker kunnen verklaren. De verhitting van het deeg tijdens het bakproces doodt de ziekmakers voldoende af, maar rauw, onverhit deeg of beslag kan dus leiden tot ernstige buikklachten zeker als je bedenkt dat bijvoorbeeld oliebollenbeslag moet rijzen in een warme vochtige omgeving om dit goed te laten verlopen.

In de VS was in 2016 een uitbraak van E. coli VTEC die kon worden gekoppeld aan het eten van rauw deeg. 63 gevallen in diverse staten bleken te zijn veroorzaakt door rauw deeg van besmet meel, en 17 mensen moesten zelfs worden opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 1 serieus nierfalen ontwikkelde, typisch voor E. coli (VTEC).

Een duidelijke waarschuwing dus aan allen die bij het (kerst)brood of oliebollen bakken nog wel eens een lik rauw deeg of beslag wil proeven of een lepel willen aflikken. Misschien lekker, maar niet zonder gevaar.

Met deze serieuze waarschuwing sluiten wij 2017 af en wensen u een een mooi en vooral veilig 2018

Geschreven door : Super User